Big5 voetbalblessures – jeugd editie

Tijdens deze nieuwe editie van de BIG5 voetbalblessures zoomen wij in op de jeugdspeler (leeftijd 6-18 jaar). Voetbal is nog steeds één van de meest beoefende sporten bij kinderen en wordt ook steeds populairder onder de meiden. Een doelgroep die veel gezien wordt door de sport-, kinder- en algemeen fysiotherapeut. Reden dus om veelvoorkomende blessures onder de loep te nemen.

Programma

12.00 uur Registratie en inlooplunch

12.30 uur VKB letsel

13.20 uur Osteochondrosene en groeischijfletsel

14.10 uur Pauze

14.30 uur Heupklachten: FAI syndroom

15.20 uur Onderbeenklachten: MTSS

16.10 uur Pauze

16.30 uur Patellofemorale klachten

17.20 uur ”Jij hebt papa heel verdrietig gemaakt!” Over prestatiedruk bij kinderen

18.00 uur Einde programma

Datum & Locatie

Vrijdag 11 oktober 2024
FC Utrecht Galgenwaard

Kosten

€295 (vrijgesteld van BTW)

Accreditatie

5 punten: KNGF en Keurmerk
Registers: algemeen, sport en kind

Extra gratis webinar

Naast het ticket voor het congres krijg je nu tijdelijk gratis toegang tot een BIG5 online masterclass naar keuze.

ONDERWERPEN & SPREKERS

Patellofemorale klachten – martin ophey

Pijn aan de anterieure knie bij voetballende kinderen en pubers komt veelvuldig voor en is vaak voor (para-)medici ongrijpbaar en moeilijk te behandelen. Naast traumatische oorzaken zoals een patella luxatie, kan de oorsprong van de klachten ook in overbelasting liggen (patellofemorale pijn en jumpers’ knee) of gerelateerd zijn aan de groei (b.v. het Sinding-Larsen en Johansson syndroom). Hoe onderscheid je deze aandoeningen? Hoe ziet een specifieke behandeling conform de nieuwe richtlijn anterieure kniepijn, andere literatuur en vanuit klinische ervaring eruit?

Heupklachten: fai syndroom – pim van klij

Een overbelastingsklacht, anatomische afwijking of allebei? Hoe kun je dit vroegtijdig diagnosticeren? Hoe kan fysiotherapie bijdragen aan het verminderen van symptomen en het verbeteren van de functionaliteit?

Onderbeenklachten: mtss – belle van meer

Bij fanatieke jonge voetballers is er verhoogd risico op mediaal tibiaal stress syndroom. Ook wel bekend als shin splints. Door het vele rennen en springen kunnen de spieren en pezen rond het scheenbeen overbelast raken. Wat zijn precies de onderliggende oorzaken? En hoe kunnen wij dit behandelen?

Osteochondrosen en groeischijfletsels – guus reurink

Welke invloed heeft de groei(spurt) op het ontstaan van blessures? Waar moet je extra alert op zijn bij kinderen in de groei die veel sporten? Welke blessures komen het meeste voor in deze periode? En hoe kun je groei gerelateerde blessures het beste behandelen? We bespreken het aan de hand van concrete casussen als avulsiefracturen en fracturen van de epifysairschijf.

VKB letsel – alli gokeler

VKB-letsel komt voor bij zowel jongens als meisjes, maar meisjes hebben een vier tot acht keer hogere kans op kruisbandletsel dan jongens. Een op de vier vrouwen scheurt haar kruisband opnieuw (vaak de andere kant). Omdat steeds meer meisjes op voetbal gaan wordt dit over tien jaar een gigantisch probleem, voorspellen artsen en medische wetenschappers. Gelukkig blijkt uit onderzoek ook dat we een hoop van deze letsel kunnen voorkomen. Hoe? Door vroeg te beginnen met een goed preventieprogramma. Daar ligt een belangrijke rol voor de fysiotherapeut. Bij zowel meisjes als jongens.

Prestratiedruk bij kinderen / omgaan met fanatieke ouders 
tom teulingkx & marc geenen

Het is de droom van heel veel voetballende kinderen… profvoetballer worden. Soms ook van ouders, die hun eigen droom projecteren op die van het kind. Vanaf jonge leeftijd gaat het vaak al om winnen en wie er in het selectieteam komt. Is die prestatiedruk goed of moeten we kinderen gewoon lekker laten voetballen? Hoe leer je een kind hiermee omgaan? En welke adviezen kun je ouders geven?

Dagvoorzitter Igor Tak

Igor Tak is sportfysiotherapeut en eigenaar van Fysiotherapie Utrecht Oost. Hij is tevens
docent en als onderzoeker verbonden aan het Academic Center for Evidence Based
Sports Medicine. Hij deed onderzoek naar heup- en liespijn bij voetballers – waarvoor hij data verzamelde in de Nederlandse Eredivisie.