VKB revalidatie

Revalideren na een VKB operatie is een vak apart. We weten inmiddels dat het opbouwen van spierkracht middels een statisch oefenprogramma niet voldoende is om terug te keren op het oude sportniveau. Om een speler volledig te laten herstellen (RTS) dien je met meer factoren rekening te houden tijdens de revalidatie zoals psychologische elementen (omgaan met bewegingsangst), neuromusculaire training en sport specifieke oefeningen die voor elke patiënt anders kunnen zijn.

Onderwerpen

Dit online congres bestaat uit 4 presentaties:

Testen, meten en analyseren

Motorische leren

Sport specifieke revalidatie

Bewegingsangst overwinnen

Type scholing

Online congres (on demand)
Je kunt alle presentaties terugkijken

Kosten

€180 (vrijgesteld van BTW)

Accreditatie

5 punten (algemeen en sport)
Certificaat na afronding

ONDERWERPEN & SPREKERS

Wouter Welling – Testen, meten en analyseren

Wouter is gepromoveerd bewegingswetenschapper en gespecialiseerd in Voorste Kruisband (VKB) blessures, met name in het testen, meten en analyseren van de status van de patiënt door middel van geavanceerde technieken. Tijdens deze masterclass deelt hij de inzichten uit zijn promotieonderzoek en laat hij zien hoe je erachter kunt komen of een patiënt écht klaar is voor een terugkeer naar sport. Doe er je voordeel mee!

Alli Gokler – Motorich leren en sport speciafieke revalidatie 

Bij sporters die revalideren na een VKB ingreep moet je op zoek naar een duurzame verandering in het motorisch gedrag van de sporter. De ultieme graadmeter is hoe de sporter invulling geeft aan de getrainde aspecten tijdens de wedstrijd en of het geleerde gedrag lang blijft hangen en er niet te snel teruggevallen wordt in oude patronen. Alli Gokeler laat zien hoe je dit kunt bereiken door motorische leerstrategieën toe te passen tijdens de revalidatie.

Afke van de Wouw – Bewegingsangst overwinnen

Ruim een derde van de sporters die hun voorste kruisband scheuren, komt niet terug op zijn/haar oude niveau ondanks een volledig herstelde knie. De belangrijkste redenen: geen vertrouwen in de knie en angst voor een nieuwe blessure. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen kan als buffer functioneren voor de angst rondom een blessure. Hoe je kunt bouwen aan het zelfvertrouwen van VKB patiënten vertelt Afke in haar presentatie.