Hardloopblessures

Hardlopen is één van de meest uitgevoerde sporten en de coronapandemie heeft nog eens voor een flinke toename gezorgd. Naast de voordelen van hardlopen is er ook een keerzijde: kans op blessures. Tijdens dit online congres staan een aantal van deze blessures centraal en laten we zien hoe je de patiënt zo snel mogelijk weer aan het rennen krijgt.

Onderwerpen

Preventie: Evert Verhagen

Looptechniek: Luuk Siemes

Achillespees: Arco van der Vlist

Knie: Maarten van der Worp

Running therapie: Bram Bakker

Type scholing

Online congres (on demand)
Je kunt alle presentaties terugkijken

Kosten

€180 (vrijgesteld van BTW)

Accreditatie

5 punten (algemeen en sport)
Certificaat na afronding

ONDERWERPEN & SPREKERS

Evert Verhage – Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom beginnen we de dag met een presentatie van hoogleraar Sport, Bewegen en Gezondheid Evert Verhagen over preventie zoals:

  • Risicofactoren
  • Primaire preventie
  • Secundaire preventie
  • De rol van materiaal: schoeisel, wearables, etc

Luuk Siemes – Looptechniek

Hardlopen is misschien wel de meest toegankelijk sport die er bestaat: schoenen aan en gaan! Maar met een verkeerde looptechniek liggen blessures op de loer. Luuk Siemes (fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) legt uit welke technische tips je lopers kunt geven om de kans op blessures door het lopen te verkleinen

Arco van der Vlist – Achillepees

Achilles tendinopathie is een veelvoorkomende blessure in de gehele populatie. Met name onder hardlopers vormt het een groot probleem waarbij 10% van deze groep klachten heeft van zijn of haar achillespees. Herstel duurt vaak lang. Deze presentatie gaat over de behandelopties bij patiënten met achilles tendinopathie en de rol van beeldvorming tijdens diagnostiek.

Maarten van der worp – Knie

De lopersknie mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een congres over hardloopblessures. Sportfysiotherapeut Maarten van der Worp laat zien hoe je het vaststelt en wat je eraan kunt doen. Ook zal hij kort ingaan op het patellofemoraal pijnsyndroom, een blessure die ook veel gezien wordt bij hardlopers.

Bram bakker – Running Therapie

We sluiten het congres af met het onderwerp Running Therapie, een beproefde methode die kan worden ingezet bij mensen met psychische klachten zoals stress, angst en depressie. Psychiater Bram Bakker legt uit hoe dit precies werkt tussen lichaam en geest. Inzichten waar jouw (stressvolle) patiënten mogelijk ook iets aan hebben!