hyrox congres

HYROX is een uitdagende en snelgroeiende sport die kracht, uithoudingsvermogen en techniek combineert in een reeks intensieve oefeningen. Hoewel deze sport ongelooflijk bevredigend en effectief is, brengt het ook specifieke blessurerisico’s met zich mee.

Daarom organiseren wij op zaterdag 12 oktober het eerste HYROX congres voor fysiotherapeuten waarbij we ons richten op de blessures die het meest voorkomen bij de acht kernonderdelen van HYROX.

Na afloop van het congres bieden we je de gelegenheid om te kijken bij de pro categorieën van HYROX in de RAI Amsterdam. Ga je mee?

Programma

12.00 uur Registratie en inlooplunch

12.30 uur Schouderblessures: SkiErg en Wall balls

13.30 uur Lage rugblessures: Sled Push en Sled Pull

14.30 uur Pauze

14.40 uur Knieblessures: Burpee Jumps, Lunges en Rowing

15.40 uur Hardloopblessures: 8x 1km run

16.40 uur Pauze

17.00 uur De beste voorbereiding op HYROX: Hidde Weersma

18.00 uur Einde programma

Inclusief gratis spectator tickets voor de HYROX

Datum

Zaterdag 12 oktober 2024

Locatie

RAI Amsterdam

Kosten

€295 p.p.
Incl. spectator ticket HYROX Amsterdam

Accreditatie

5 punten: KNGF en Keurmerk
Registers: algemeen en sport

ONDERWERPEN

Schouderblessures (SkiErg en wall balls)

De schouder is een veelvoorkomende locatie voor blessures in fitness, crossfit en Hyrox. Bij de SkiErg, waar een krachtige trekkende beweging nodig is, kunnen onjuiste houding en overbelasting leiden tot schouderproblemen. Maar ook de hoge herhalingsaantallen met extra gewicht bij oefeningen zoals wall-balls vergroten het risico op schouderklachten. Onze schouder-expert neemt ons mee in de differentiaaldiagnosen en passende behandelingen. Zijn expertise zal ons helpen deze complexe problematiek beter te begrijpen en effectiever te behandelen.

Lage Rugblessures (Sled Push en Sled Pull)

De lage rug van een Hyrox-atleet heeft veel te verduren, vooral bij zware oefeningen zoals de Sled Push en Sled Pull. Deze oefeningen vereisen aanzienlijke kracht en stabiliteit, wat vaak leidt tot overbelasting en rugproblemen. De intensieve trainingsschema’s, soms net iets te zware gewichten en de uitputting van het lichaam kunnen leiden tot rugproblemen. Hoe behandel je deze blessures? Moet je de patiënt juist laten trainen om de rug sterker te maken, zorgen voor ontspanning of wellicht beide?

Knieblessures (Burpee Jumps, Lunges en Rowing)

Daarnaast kunnen oefeningen zoals Burpee Broad Jumps en diepe sandbag lunges extra irritatie veroorzaken aan de onderste extremiteiten. Rowing, met de herhaalde buiging en strekking van de knieën, kan ook leiden tot overbelasting. Onze expert zal ons inzicht geven in hoe we Hyrox-atleten het beste kunnen behandelen bij dit type blessures.

 

Hardloopblessures (8x 1km run)

Veel sporters die beginnen met Hyrox komen uit de fitnesswereld en zijn nog geen ervaren hardlopers. Het snelle opbouwen en de gedrevenheid voor een wedstrijd als deze kan leiden tot blessures als MTSS, de runner’s knee en achillespeesklachten. Waarop richt je je onderzoek en behandeling bij dit type blessures? 

 

De beste voorbereiding op Hyrox door Hidde Weersma

Hoe bereid je je het beste voor op een Hyrox? Hoe voer je de acht verschillende workouts op de meest efficiënte manier uit, hoe kun je periodiseren naar een race toe en welke basisoefeningen maken je sterk genoeg voor een Hyrox? Hidde Weersma, de huidige wereldkampioen U24 en strength & conditioning trainer van de Nederlandse Olympische sporters op Papendal, deelt zijn onschatbare kennis en ervaring met ons.